Bagaimana cara nak masak Nasi Goreng Petai?
Bahan-bahan diperlukan:
- 2 mangkuk nasi sejuk (Diperoi)
- 10 biji cili api
- 3 biji cili merah
- 1 inci belacan (Sekiranya suka)
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
(Semua cili api, cili merah, belacan, bawang merah & bawang putih ditumbuk bersama)
- 1 papan petai (Diambil isi)
- 100 g udang (Dibuang kulit)
- 100 g sotong (Dipotong kecil)
- 100 g kacang panjang (Dipotong pendek)
- 1 batang lobak merah (Dipotong dadu)
- 2 sudu makan minyak masak
- Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga
wangi
- Masukkan petai, udang, sotong, kacang panjang, lobak merah, dan
garam.
- Masakkan sehingga lobak merah lembut.
- Masukkan nasi dan kacau rata.
- Angkat nasi dan sedia dihidangkan.
Komentar
Posting Komentar