Ikan Keli Goreng Berlada
Ikan Keli Goreng Berlada
Oleh Chef Hanieliza 1
Kategori: Nusantara, Masakan Melayu
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 2 Orang
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 2 Orang
Bagaimana cara nak masak Ikan Keli Goreng Berlada?
Bahan-bahan diperlukan:
- 2 ekor ikan keli
- Sedikit serbuk kunyit
- 5 biji cili merah
- 10 biji cili api
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
( Semua cili merah, cili api, bawang putih & bawang merah dikisar kasar) - 2 sudu makan jus limau kesturi
- 1 kuntum bunga kantan (Dibelah 2 dan dihiris halus)
- 1 cawan minyak masak
- ½ sudu teh gula
- Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Bersihkan ikan keli kemudian kelar rapat-rapat. Gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
- Panaskan minyak masak dan gorengkan sehingga agak garing.
Ketepikan. - Tinggalkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dikisar kasar
sehingga pecah minyak. - Masukkan jus limau, bunga kantan, gula, dan garam. Kacau
rata. - Tuangkan ke atas ikan keli goreng tadi.
Komentar
Posting Komentar