Asam Pedas Ayam
Asam Pedas Ayam
Oleh Chef Hanieliza 2
Kategori: Nusantara, Masakan Melayu
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 4 Orang
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 4 Orang
Bagaimana cara nak masak Asam Pedas Ayam?
Bahan-bahan diperlukan:
- 1 kg ayam (Dipotong kecil)
- 3 batang serai (Diketuk)
- 10 tangkai cili kering
- 10 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 3 biji buah keras
- 1 inci belacan (Sekiranya suka)
- (Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, buah keras dan belacan dikisar bersama)
- 1 cawan air asam jawa
- 2 cawan air
- 7 tangkai daun kesum
- 2 biji tomato (Dibelah 4)
- 2 pokok daun ketumbar (Dipotong pendek)
- 3 sudu makan minyak masak
- Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Panaskan minyak masak dan tumiskan serai dan bahan yang dikisar sehingga garing.
- Masukkan ayam dan biarkan sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan garam. Biarkan seketika kemudian masukkan air. Didihkan sehingga ayam empuk.
- Kemudian masukkan daun kesum dan tomato. Biarkan reneh sehingga pekat dan pecah minyak.
- Angkat dan hidangkan. Taburkan daun ketumbar.
Komentar
Posting Komentar